Agrarian Sciences
Food Science and TechnologyAcademic Profiles
Latest training
2012 - 2013 Post-doctorate, Universidade Estadual de Campinas
2010 - 2012 Post-doctorate, Universidade Estadual de Campinas
Research Activities
Food design:
• Design and application of novel food ingredients from nonconventional emerging sources (edible flowers and insects);
• Stability evaluation.
Bioactive compounds:
• Carotenoids, anthocyanins, phenolic compounds, phytosterols and tocopherols – composition determination;
• Fate of lipophilic bioactive compounds during gastrointestinal digestion;
• Factors affecting the bioaccessibility of lipophilic bioactive compounds.
Nutrients:
• Lipids and proteins in food products;
• Oxidation during processing and storage;
• Formation of harmful compounds during gastrointestinal digestion;
• Bioaccessibility of lipids and prote
Keywords
edible insects, food design, protein oxidation, lipid oxidation, cholesterol oxides, bioaccessibility, anthocyanin, carotenoid, natural pigments
Keywords (lattes)
Co-authors
Abstract Lattes
possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1995), mestrado em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2003) e doutorado em Ciência de Alimentos na Universidade Estadual de Campinas (2009), tendo realizado parte deste na Royal Veterinary and Agricultural University na Dinamarca. Realizou 2 pós doutorados na Universidade Estadual de Campinas (2010-2012 e 2012-2013) como bolsista Fapesp. Atua principalmente nos seguintes temas: oxidação de lipídios, proteínas e colesterol, antioxidantes naturais, pigmentos naturais, desenvolvimento e validação de metodologias para análise de alimentos, espectrometria de massas (HPLC-MS e GC-MS), bioacessibilidade de compostos bioativos e nutrientes, desenvolvimento de produtos e estabilidade oxidativa. Foi Editora Associada do Journal of Food Composition and Analysis. no período de 2012 A 2014, atualmente é membro do corpo editorial do Journal of Food Composition and Analysis, do Food Research International e Section Editor - Food Science and Nutrition da Heliyon (Cell Press). Atualmente é Professora Doutora no Departamento de Alimentos e Nutrição da Faculdade de Engenharia de Alimentos da Unicamp e Coordenadora do Programa de Pós-graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN). Orienta alunos de mestrado e doutorado nos Programas de Pós Graduação em Alimentos e Nutrição (PPGAN) e em Ciência de Alimentos (PPGCA).
Languages
English | Comprehends Well , Speaks Well , Reads Well , Writes Well |
FAPESP support in numbers
1 | 2 | 4 | 1 | 8 |
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