Agrarian Sciences

Artisan dairy products; Consumers’ perceptions, information and attitudes; Nonthermal technologies for food processing.
Academic Profiles

Latest training
2013 - 2015     Post-doctorate, Universidade Estadual de Campinas
Research Activities

Dr. Tribst’s research interests are divided into three specific points, detailed as follows:



• Artisan dairy products, including development of products from sheep and cow milk, development of processes and techniques able to solve operational problems of small producers and regulatory questions;



• Consumers’ perceptions, information and attitudes, including impact of a given information on sensory perception of food and purchase attitudes;



• Nonthermal technologies for food processing, including high-pressure processing, ozone, antimicrobials and their impact on microbial, physicochemical and sensory aspects of food.


Keywords
regulatory questions about products developed from animals, artisan dairy products, consumers’ perception and attitutes, nonthermal technologies
Keywords (lattes)
Co-authors
Abstract Lattes
Dra. Alline Artigiani Lima Tribst é Engenheira de Alimentos e mestre, doutora e pós-doutora em Tecnologia de Alimentos formada pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). É pesquisadora e coordenadora do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação (NEPA) da UNICAMP e atua na linha de pesquisa de Desenvolvimento de Novos Produtos e Tecnologias. Dentro desta linha, trabalha principalmente nos seguintes eixos: (i) Aplicação de tecnologias emergentes para desenvolvimento de produtos, (ii) Produtos artesanais de origem animal e (iii) Percepção e entendimento de consumidores acerca de alimentos industrializados. Nestes eixos, desenvolve trabalhos de pesquisa científica e de desenvolvimento tecnológico, apoiando produtores de pequeno porte e órgãos governamentais. Publicou vários capítulos de livros e mais de 100 artigos científicos em revistas indexadas, sendo a maioria deles em revistas internacionais de alto impacto. Participou de diversos projetos de pesquisa e atua em colaboração com outras universidades brasileiras e internacionais. Ganhadora do prêmio CREA 2006 de excelência acadêmica na área de Engenharia de Alimentos e do prêmio CAPES de tese 2013. É atual editora chefe do periódico Segurança Alimentar e Nutricional.
Languages
English Comprehends Well , Speaks Well , Reads Well , Writes Well
Spanish Comprehends Well , Speaks Little , Reads Reasonably , Writes Little
Portuguese Comprehends Well , Speaks Well , Reads Well , Writes Well
Citations by Year
FAPESP support in numbers

1 3 3 7 14
Auxílios à pesquisa contratados Research assistance concluded Bolsas no país contratadas Completed scholarships in the country All assistances